Mand der arbejder med billedredigering

Programmer til gratis billedredigering til Windows og Mac

Arbejder du med billeder til internettet, eller har du af andre årsager behov for at få dine stock-billeder, eller billederne fra kameraet, beskåret og redigeret, så kan du finde gode tips til billedredigering i Windows 10 og Mac her.

Hvorfor beskære og redigere billeder?

Der kan være mange grunde til at redigere sine billeder. De mest hyppige grunde er nok at du med programmer til billedredigering nemt kan:

 • Fjerne røde øjne fra billederne.
 • Lege med lyssætningen så billedet bliver flottere.
 • Lave dine billeder om til sort/hvid (grayscale), da det giver billeder et helt andet og ofte ret cool look.
 • Formindske opløsningen på dine billeder, så de egner sig til at blive sat ind på en hjemmeside, ind i en fotokalender eller noget helt andet.
 • Beskære et billede, hvis du kun ønsker at anvende dele af billedet.

Du kan klare ovenstående opgaver med de fleste programmer til billedbehandling. De fleste af dem er endda gratis.

Gode gratis programmer til billedredigering og billedbeskæring

Paint 3D – Godt program til billedredigering i Windows 10

Hvis du som jeg, er Windows-bruger, så er der et simpelt og nemt tilgængeligt program i Windows 10, som jeg varmt kan anbefale. Det hedder Paint 3D.

Tjek denne video, hvor jeg laver en ultrakort gennemgang af hvor nemt det er at beskære og formindske billeder med Paint 3D.

Pixlr X – Godt online værktøj til billedredigering som altid er lige ved hånden

Uanset om du sværger til MAc, Windows eller noget helt tredje, så kan du bruge Pixlr X direkte fra en webbrowser. Prøv det her eller se min korte videodemo af hvordan du kan redigere og beskære billeder med Pixlr herunder.

Jeg bruger primært Paint 3D eller Pixlr X når jeg har brug for hurtigt at kunne beskære eller formindske et billede. Der findes dog også mange andre programmer, som er værd at nævne i den forbindelse.

Andre gode programmer til gratis billedbehandling

Der findes mange andre gode programmer til billedbehandling. Især hvis du er villig til at betale for det, men der også flere gratis alternativer til nem billedredigering.

Værd at nævne er:

 • Adobe Photoshop (Betalt): Det er mit absolut favoritprogram til billedredigering, men det koster også penge, og så vidt jeg ved er det ikke længere muligt at erhverve sig programmet via en engangsbetaling.
 • GIMP (Gratis): Det er måske det største og mest udbredte program til gratis billedbehandling, og det kan bruges på både Windows og Mac. Det er dog ikke det mest simple program at gå i krig med, da det kan utrolig meget. Overskueligheden forsvinder hvis du bare har behov for få funktionener.
 • Canva.com (gratis): Canva er også supernemt at bruge og kan også benyttes i din browser. Du har derfor altid et program til billedredigering ved hånden med Canva.

Alle programmer i dette indlæg er nogle jeg alle kan sige god for. Har du kendskab til andre programmer der burde nævnes i dette indlæg, så kom gerne med dit input.

7 replies
 1. Nikolaj Mackowski
  Nikolaj Mackowski siger:

  Hej Henrik!

  Helt rigtigt. Photoshop findes ikke længere som et program med en engangsbetaling. Jeg havde Photoshop på min MacBook Pro, og efter Catalina-opdatering forsvandt mine Adobeprogrammer som jeg har haft siden Multimediedesigner-studiet.

  Jeg har dog fundet et udmærket online billederedigeringsprogram: https://photopea.com. Det er en light version af Photoshop og ganske udmærket.

 2. Carsten Pedersen
  Carsten Pedersen siger:

  Jeg har forgæves ledt efter et fotoredigerings-program udelukkende til S/H. Findes der ikke nogen mere? Jeg går ikke nødvendigvis efter, at det skal være gratis.
  Carsten Pedersen

 3. Bia
  Bia siger:

  Hej Henrik

  Jeg har siddet og kigget på din side vedr. billedredigering, men jeg kan ikke gennemskue, ej heller finde et program der fjerne røde øjne.
  Tidl. mener jeg at Windows havde dette i sin billedredigering, men jeg kan ikke se det nu!
  Jeg har prøvet flere billedredigeringsprogrammer, herunder Canva og Gimp. Jeg er også kommet ind på nogle programmer hvor der er betaling, hvilket jeg ikke ønsker da det blot er til mine familiebilleder. Kan du hjælpe?
  Vh Bia

  • Henrik Andersen
   Henrik Andersen siger:

   Hej Bia

   Det er faktisk ved at være flere år siden jeg sidst har rodet med den slags, så jeg har desværre ikke rigtigt noget svar til dig i forhold til et program.

   Dog har jeg selv haft helt til at finde online tools der kan løse lignende problemer. Så hvis du f.eks. går på Google og søger efter “red eye remover online” eller lignende, så tror jeg hurtigt du kan finde noget du kan prøve af.

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar